Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
rgb shadow
Od: 2002.01.26 Posty: 3075 Skąd: gdynia
|
|
^ |
|
|
subSilentio

Od: 2002.12.28 Posty: 142 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2005.05.31 20:29 Temat postu: |
|
|
Tak to jest. Słabe obrazy - dużo gadania, lepsze obrazy - mniej gadania. |
|
^ |
|
|
szrotek

Od: 2003.02.25 Posty: 716 Skąd: szczecinek
|
Wysłany: 2005.06.01 3:14 Temat postu: |
|
|
a tu?
[cytat] "Adama wszyscyu lubia na Adama nikt nic nie powie.." [/cytat] |
|
^ |
|
|
subSilentio

|
Wysłany: 2005.06.01 9:17 Temat postu: |
|
|
no tu |
|
^ |
|
|
xrr

Od: 2003.02.23 Posty: 151
|
Wysłany: 2005.06.01 16:52 Temat postu: |
|
|
to są te lepsze obrazy? |
|
^ |
|
|
subSilentio

|
Wysłany: 2005.06.01 18:20 Temat postu: |
|
|
no to wprost
Pani Agnieszka Sandomierz do bani. W tak minimalnej formie przynajmniej rysunek mógłby stać na wysokim poziomie, ale chyba się nie chciało. Kolor jak dla mnie najwyżej w facecie z pumą jest... jakiś.
Dużo gadania pani Pauliny Reiter i próba wygrzebywania jakiś znaczeń i nowatorstwa w tym "malarstwie", ale moim zdaniem w żadnym aspekcie nie ma mowy tu o odnalezieniu nowej jakości... ani formy ani treści. Wszystko już było. A jak było to przynajmniej trzeba się starać zrobić to perfekcyjnie, a tu nawet takiej chęci nie odnajduję.
Maria Kiesner. Jak dla mnie malarsko (kolor) lepiej... i tyle.
Piłem do całości. W jednym miejscu widzę, jak to wystarczy zagadać publiczność żeby wszyscy już wołali na Ciebie - artysta (malarz!). Przy Pani Kiesner bez wielkich słów, skromniej, a wrażenie lepsze. |
|
^ |
|
|
kwedo

Od: 2004.10.13 Posty: 336
|
Wysłany: 2005.06.13 23:37 Temat postu: |
|
|
Idąc za Twoją teorią - w jakim celu Ty zagadujesz publikę na forum? zeby ktos zawolal 'artysta'?
Nie rozumiem w ogole podejscia slabe, lepsze obrazy. Dobry krytyk nie przekracza pewnych granic, nie zaczyna dyktowac jakich stylow ow artysta ma uzywac, jakich kolorow, jakich pedzli czy tez farb. Mowi o odczuciach jakie obraz w nim budzi.
Rzecz kolejna - pewnie ze wszystko zalezy od samego czlowieka. Jezeli profesor rysunku weglem po szkle szlifowanym ze stron obu bedzie chcial sie stawiac miedzy bogiem a reszta to pewnie ze - ze swoim warsztatem - znajdzie u kazdego braki, ale po latach okazuje sie ze te wlasnie "braki" okazuja sie meritum obrazu. Ale - to tylko moje podejscie.
Perfekcjonizm ? Skoro wszystko bylo - od idealnego ilustrowania rzeczywistosci mamy aparaty, kamery, od reprodukcji kopiarki i komputery. Po co malowac w takim razie.
Sprawy siedzenia w glowie artystki i znania jej chęci i niechęci juz nawet nie zamierzam poruszac.
Ale hej! To tylko moje zdanie. Teoria moze byc jaknajbardziej sluszna.
A obrazy... te rozowe panie ladnie by u mnie wygladaly w holu. tak kontrastowo.
Moje portfolio - kwedo.com » Pozostałe projekty - kwedo.net |
|
^ |
|
|
subSilentio

|
Wysłany: 2005.06.14 15:19 Temat postu: |
|
|
Idąc za moją teorią można wywnioskować tyle, że nie powinno się usprawiedliwiać słabych prac wielkimi słowami, które to po chwili tracą swoją pierwotną siłę i stają się banałami rzucanymi na lewo i prawo.
Cytat: |
Nie rozumiem w ogole podejscia slabe, lepsze obrazy. Dobry krytyk... |
Przeczytaj to i zrozum co piszesz. Poza tym nigdzie nie napisałem, że jestem dobrym krytykiem. Tak jak Ty jestem wolny i mogę wyrazić swoją opinię na różne tematy.
Czemu napisałem?
Nie zrobiłbym tego gdyby tekst przy obrazach był zwykłym zaproszeniem do wystawy, a nie pompatycznym, zideologizowanym usprawiedliwieniem tych obrazów.
Brak skromności.
Kod: |
[...]ale po latach okazuje sie ze te wlasnie "braki" okazuja sie meritum obrazu. [...]
Perfekcjonizm ? |
Doskonale wiem co masz na myśli i widzę, że masz mnie za jakiegoś konserwatystę formalnego, co to nie umie docenić sztuki, która nastąpiła po akademizmie :) Ujmę to w ten sposób... jest ogromna przepaść między Prymitywizmem, a byciem prymitywnym.
Picasso kiedyś powiedział, żeby cały czas dążyć do perfekcji, bo po błędach nas poznają. Tylko o taki perfekcjonizm mi chodzi. Tutaj tego dążenia nie zauważyłem i tyle. |
|
^ |
|
|
|
Page generation time: 0.0322s (PHP: 79% - SQL: 21%) - SQL queries: 15 - GZIP enabled - Debug off