|
 |
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
decob
Od: 2010.05.13 Posty: 14
|
Wysłany: 2010.09.01 23:57 Temat postu: Hosting dla klienta, aktualizacja www - jak to zorganizować? |
|
|
Witam,
Jutro mam rozmowę z klientem, pierwszy raz ws strony www, wcześniej robiłem już stronki, ale klienci mieli swój hosting i domenę, a ten klient nie bardzo wie co to domena i hosting, więc mu będę tłumaczył co i jak.
Jak to rozwiązujecie, czy macie swój hosting i podpinacie klienta, spisujecie z nim umowę hostingową, czy po prostu mówicie co i jak, i dajecie mu fakturki np. z az.pl na jego dane.
A jak z domeną? Bo przecież domenę to już u mnie kupował nie będzie.
I jeszcze jak z aktualizacją strony, bo klient w kodzie napewno grzebał nie będzie, a czasem będzie chciał coś zmienić (CMS nie wchodzi w grę), więc to ja będę musiał zmieniać, a wiadomo, że na każde zawołanie nie będę i za darmo też nie będę siedział na stronce.
Podzielcie się z tym, jak to organizujecie?
Pozdrawiam |
|
| ^ |
|
|
christobal weteran

Od: 2006.05.11 Posty: 1840 Skąd: Wolne Miasto Gdańsk
|
Wysłany: 2010.09.02 0:55 Temat postu: |
|
|
1. Domenę kupujesz w imieniu klienta.
To znaczy, podajesz jego dane jako płatnika a swoje jako tzw. kontakt techniczny.
2. Hosting.
a) Kupujesz w imieniu klienta.
To znaczy, ustalasz parametry oraz cenę jaką może zapłacić, podajesz jego dane jako płatnika i głównego użytkownika konta a swoje jako kontakt techniczny.
b) Jeśli masz wydajny serwer, możesz wydzielić kawałek dla klienta.
3.
a) W przypadku strony bez CMS ustalasz częstotliwość i stawkę aktualizacji.
b) w przypadku strony z CMS przekazujesz hasła i koniec. Ustalasz jedynie stawkę interwencyjną/serwisową, gdy klient coś "zepsuje".
zapiski i dywagacje | diplodoc.com |
|
| ^ |
|
|
decob
Od: 2010.05.13 Posty: 14
|
Wysłany: 2010.09.02 7:11 Temat postu: |
|
|
Dzięki za odpowiedź:)