|
 |
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Magnum moderator

Od: 2002.08.09 Posty: 1012 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2005.01.14 9:58 Temat postu: |
|
|
| prawde mowiac ja rowniez nie wiem co to select ;) bo zadna kontrolka GUI nie ma takiej nazwy wiec moze to byc wszystko co napisal inou ;) |
|
| ^ |
|
|
karola moderator*

Od: 2003.06.02 Posty: 2420 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2005.01.14 10:03 Temat postu: Re: Brief - zabawne cytaty z pracy |
|
|
| rgb napisał(a): |
| karola napisał(a): |
Ponieważ Usługi składaja sie z III poziomów zagłebienia proponuje rozwiązać menu na 'combo' (nie na flashu) w xhtml zrobimy, tak aby to cześc byla dynamiczna."
|
jak juz tak rozbieramy na kawalki ten przyklad to mnie zaciekawilo cos inego
co ma xhtml do dynamicznosci? :) |
wyrwales to z kontekstu ...
kolejnosc czytania:
1. chodzi o to ze menu (poziomy) maja być na comboboxie
2. nie rob ich na flashu tylko zrobimy wszystko w xhtml
3. słowo 'dynamiczna' dotyczy combo(menu) - tzn. że w CMS menu rozwijalne bedzie edytowane (i rozbudowywane) w CMS-ie.
Poniewaz wkleilam fragment niewielki nie wkleiłam opisu szczegółowego np. mapy gdzie pisze zazwyczaj oznaczenia tj. CMS oraz w przypadku combo (java) dla kodera.
| Brzoska napisał(a): |
Generalnie ten wycinek z briefu Karoli brzmi bardziej technicznie i chyba jest skierowany do osoby ktora zajmuje sie skladaniem w jedna calosc serwisu a nie do grafika ktory przygtowuje layout i raczej malo go obchodzi w jaki sposob tresc bedzie zarzadzana przez klienta. |
Nie dokonca się zgodze. Poniewaz przy projektowaniu layoutu grafik powinien wiedziec ze serwis bedzie zarzadzany z CMS-a. Przeciez projektuje całą architekture, funkcjonalnosc itd. Musi znac ograniczenia w grafice (skalowalnosc) wynikające z wdrozenia CMS.
p.s fajna dyskusja:D
wklejajcie wlasnie takie nietypowe okreslenia jak widac przydają sie.
Karola
--
QuestAgency.pl | Qriosum.pl |
|
| ^ |
|
|
karola moderator*

|
Wysłany: 2005.01.14 10:15 Temat postu: |
|
|
| inou napisał(a): |
hehe, karola ja wiem co to znaczy, nie wiem tylko o co ci chodzi :P
O listę? Może przewijaną? O grupę radiobuttonów? Checkbox? Pewnie kilka pytań odnośnie wariantów sposobów "zaznaczania, wyboru" by się jeszcze znalazło.
Ja jako techniczny niewiele zrozumiałem, więc być może to brief jest do bani, a nie grafik niekumaty ;> |
ehehe zapominacie że ja nie wkleiłam calych wytycznych tylko bardzo niewielki fragment z UWAG do wytycznych i zapytanie grafika.
NIe widzicie np. rozpisu formularza gdzie ten 'select' wystepuje - a jest to nic innego jak informacja ze wybór "dział marketingu", "Dział handlowy", "sekretariat", "reklamacje", "serwis" w formularzu zapytania bedzie w formularzu do zaznaczania (wyboru) czyli bedzie select - a to jak graficznie to zaprojektuje grafik to juz sie nie wtrącam.
hehe
Biorąc pod uwage mój drobiazgowy opis w wytycznych stron i podstron oraz takiego formularza zapytanie co to select wydaje sie dziwne :) choć jasne ze dobrze ze pyta:)
i to zawsze cenie, zreszta ja zawsze powtarzam "cos niejasnego, niezrozumialego, dzwon, pisz".
I macie racje w jednym. Kazdy uzywa sloganów...ja tez nasiąkłam własnymi txt, nazewnictwem, ktos kto ze mną pracuje wie o co biega:) ale ktoś nowy pewnie mniej ... zwróce na to uwage wiekszą;]
Karola
--
|
| ^ |
|
|
Magnum moderator

Od: 2002.08.09 Posty: 1012 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2005.01.14 10:23 Temat postu: |
|
|
widzisz karola... to jest odwieczny problem z ktorym spotykam sie na codzien w pracy...
po prostu PM, grafik i programista mysla na zupelnie innych poziomach abstrakcji i zupelnie inaczej pojmuja pewne "fachowe" pojecia.
Ja jako programista oczekuje prostego i jasnego opisu funkcjonalnosci jaka ma spelniac dana kontrolka zalozmy. Jesli napisalabys mi 'combo' to rowniez zapytalbym sie czy na pewno chodzi o comboBox (nazwa to comboBox... wiec 'combo' nie jest dla mnie do konca jasne i wolalbym sie zapytac). A teraz gdzie tu grafik ktory mimo wszystko moze nie znac nazewnictwa.
Jesli korzystasz ze slowa select to ja to jednoznacznie kojarze (niewazne jak to opiszesz) z jakims elementem GUI i nie mam pojecia o czym tutaj piszesz. (nawet po tym ostatnim wyjasnieniu ;))
Podejrzewam, ze to kwestia niestety nie do rozwiazania. Ja zawsze czytajac brief od PM zadaje miliard pytan, bo prawie zaden PM nie potrafi mi powiedziec co mam zrobic. Wszyscy pisza o tym co chca osiagnac - a... co mnie to .... obchodzi?? ;)) Mnie interesuje jak ma dzialac, a nie do czego to komu potrzebne ;)
Wlasnie dlatego zawsze beda pytania, ktore PMowi moga sie wydawac dziwne. Myslimy zupelnie innymi kategoriami :) |
|
| ^ |
|
|
karola moderator*

|
Wysłany: 2005.01.14 10:34 Temat postu: |
|
|
zgodze sie z tym myśleniem na roznych poziomach:)
Co do wytycznych to tylko dodam ze wytyczne są zawsze dwa - dla grafika i programisty + wyczerpujące info (opis do wytycznych) dla kodera. Także jak widzicie napracuje sie troche:) i staram sie myślec na wielu poziomach wlasnie ... choć pewnie z choćby tytułu tego ze nie jestem programistą pewne nazewnictwo upraszczam :) przyznaje sie bez bicia.
hehe
ale...to nie topic o karoli :P
dawac te przykłady ;]
Karola
--
|
| ^ |
|
|
inou

Od: 2003.06.05 Posty: 237
|
Wysłany: 2005.01.14 10:35 Temat postu: |
|
|
| Cytat: |
| Wlasnie dlatego zawsze beda pytania, ktore PMowi moga sie wydawac dziwne. Myslimy zupelnie innymi kategoriami :) |
no właśnie :)
I kompletnie idąc w ten off-topic - częścią metodologii XP (extreme programming) jest ustalanie wspólnego słownika między programistą, PM a klientem. W celu porozumienia :)
Przypuszczam, że właśnie tę technikę należałoby zaadoptować w relacjach PM-grafik-developer. Zwłaszcza kiedy używa się rozbudowanej komunikacji w zespole (brief, specyfikacja techniczna etc.)
Przynaję jednak że kiedy się siedzi obok siebie i rozmawia patrząc na ekran briefy mogą okazać się nipotrzebną formalnością, a stwierdzenia combo i select wydają się bardziej oczywiste. |
|
| ^ |
|
|
karola moderator*

|
Wysłany: 2005.01.14 10:37 Temat postu: |
|
|
| Cytat: |
| I macie racje w jednym. Kazdy uzywa sloganów...ja tez nasiąkłam własnymi txt, nazewnictwem, ktos kto ze mną pracuje wie o co biega:) |
o tym wlasnie pisalam wyżej ;]
Karola
--
|
| ^ |
|
|
karola moderator*

|
|
| ^ |
|
|
lukka
Od: 2003.03.29 Posty: 305 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2005.01.14 13:13 Temat postu: |
|
|
Jeszcze o Combo: jakiś czas temu nazywało się tak "technikę" pisania kodu stron - jeszcze z formatowaniem tabelami, ale już z opisem wszystkich ich parametrów w arkuszu css. W pierwszej chwili pomyślałem, że to o to chodzi we fragmencie, który Karola podała.
A Select to przecież to, co się robi z bazy danych, nieprawdaż? :-)
Na codzień mam zabawę z porozumiewaniem się z programistami (współcześni od .NET'u i Javy) i analitykami (np. dawni programiści od C++ albo czegoś wizualnego, nie daj Boże matematycy-inżynierowie). Raz gadaliśmy o tabelach - ja tłumaczę, że tak się nie robi, człowiek mi tłumaczy, że inaczej to będzie mnóstwo pracy na którą nie ma budżetu. Po pół godzinie doszliśmy do wniosku, że chyba mówimy o czymś innym - i rzeczywiście: on o bazie danych, ja o kodzie strony :-/
Albo różnice nie techniczne, ale biznesowe: np. pojęcie ikonki. Dla developera było to coś, co pobiera się z biblioteki i wstawia do narzędzia. Koszt: jakieś 0,25 osobogodziny, z zapasem na poślizg.
Dla designera: część biblioteki, którą trzeba zaprojektować, ujednolicić, narysować, poskalować, zrastrować, przetestować, przejść kilka iteracji poprawek. Koszt: jakieś 80-100 osobogodzin, z siedzeniem wieczorami.
I rób tu człowieku budżet projektu ("ci cholerni graficy generują tylko koszty") :-)
Co do kontrolek GUI, to zaczęliśmy kiedyś pisać ilustrowany przykładami słownik on-line z przykładami, co kto rozumie pod jakim pojęciem.
Wydaje mi się, że założenie eXtreme co do wspólnego języka developerów różnych dziedzin (klienta wyłączam, bo to bajka o żelaznym wilku) powinno polegać na przekazywaniu sobie "czarnych skrzynek" z dobrze opisanymi w zrozumiałym języku (np. opis formatu danych, a nie tłumaczenie, dlaczego tak) wejściami i wyjściami. W tzw. świecie to działa - widziałem, pracowałem tak.
Nie wiem, dlaczego, w naszych warunkach (firmy/branży/kraju) nie może się przyjąć - jak jeden zespół napisze komponent, to drugi, zamiast integrować go z pozostałymi, zaczyna go przerabiać. Trzeci, zamiast po prostu włączyć do systemu, przerabia znowu, bo po przeróbce przez drugi nie pasuje do reszty, bo pierwszy się pomylił, ale nie mogą poprawić, bo drugi nie pamięta, co zrobił.
Zastanawiam się, czy to proste niedobory w kulturze pracy, brak nawyków, nieumiejętność dokumentowania pracy, złe zarządzanie?
Przy projektach 2-3 miesięcznych i kilku osobach i tak tworzą się nieformalne metodyki pracy, ale przy 50 osobach i projekcie na 2 lata pierwszych kilka miesięcy konsumuje ustalanie słownika :-| |
|
| ^ |
|
|
LoveBeer weteran

Od: 2003.08.04 Posty: 1900 Skąd: z Gór
|
Wysłany: 2005.03.07 14:52 Temat postu: |
|
|
kawalek briefa z dzisiaj:
[...] ujawniać twarde (np. wynikające z charakterystyki zewnętrznej) i miękkie (emocjonalne) oczekiwania konsumentów (użytkowników usług) i przedstawiać je w takiej formie by klient – dostawca produktów i usług mógł je zmodyfikować w taki sposób aby dostarczać konkurencyjnych, adekwatnych i zróżnicowanych rozwiązań.
;p
biernawski | photolife | panoramki |
|
| ^ |
|
|
|
|