PROGRESO | WEBESTEEM | ART&DESIGN MAGAZINE 
Forum webesteem Strona Główna webesteem:forum

   Regulamin | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Statystyki | Ostatnie tematy | RSS | Rejestracja | Profil | Skrzynka | Zaloguj

Mamo, Tato....podoba mi sie Linux
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum webesteem Strona Główna | opinie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
christobal
weteran



Od: 2006.05.11
Posty: 2018
Skąd: Wolne Miasto Gdańsk

PostWysłany: 2011.05.01 14:29    Temat postu:

Planet napisał(a):
Ale czy emulacja Adobe na Linuxie jest legalna?


O legalności nie stanowi środowisko w którym jest zainstalowany pakiet a atrybuty samego pakietu (licencja, nośniki, ew. faktura).
^
Odpowiedz z cytatem
Piotr Skarżyński




Od: 2006.03.30
Posty: 397

PostWysłany: 2011.05.01 15:06    Temat postu:

Ibrachim napisał(a):
Pytanie brzmi, po co instalować Linuxa, żeby odpalać Windowsa z wirtualki i instalować na nim Adobe? Incepcja? ;- )


Może dlatego, że łączny czas odpalenia Linuxa i Windowsa z wirtualki wynosi mniej niż odpalenia czystego Windowsa. Może też dlatego, że mając Wina w wirtualnym środowisku cały czas mam dostęp do całego linuksa i mogę dowoli przeskakiwać między tymi środowiskami. Mam wrażenie że dyskusja z Tobą o Ubuntu to jak rozmowa o seksie z dziewicą.. sprawdziłeś kiedyś linuxa i Ci się nie spodobał - w pełni to rozumiem, też chcę mieć banalnie prosty system w codziennej obsłudze - i taki jest właśnie TEN linux. Wypowiadasz się, mimo że nie sprawdziłeś jak się na nim działa i pytanie brzmi - po co fantazjować?
^
Odpowiedz z cytatem
uruk666




Od: 2006.12.29
Posty: 314
Skąd: lyck

PostWysłany: 2011.05.01 17:57    Temat postu:

bardzo dobre pytanie zadał Ibrachim, bo wiadomo, że maszyna wirualna (a już na pewno w Virtualbox) będzie korzystała tylko z części zasobów rzeczywistego komputera, a co za tym idzie nie będzie tak wydajna.

kiedyś próbowałem tego z AE ale z mizernym skutkiem, mniejsza ilość dostępnego ramu, tylko dwa jąderka procesora (wiem, że nie używa się więcej ale gdybym chciał, to co wtedy?), no i fatalny dostęp z maszyny wirtualnej do zasobów na dyskach maszyny fizycznej.

no i kwestia licencji, na wszystko musisz mieć licencję na windę na adobe, ja tu widzę tylko zastosowanie serwerowe, na superwydajnej maszynce instalujemy kilka środowisk dla kilku ludzi, dodatkowo wirtualizujemy macierze z danymi.

a tak w domu, hmm, no nie wiem, Piotr Skarżyński weź mnie przekonaj :)



http://photosystem.pl ; NOWY !!! http://tlustypiratmagazyn.pl - Wydanie Majowe
^
Odpowiedz z cytatem
Piotr Skarżyński




Od: 2006.03.30
Posty: 397

PostWysłany: 2011.05.01 18:25    Temat postu:

Po co mam Cię przekonywać, nie jestem fanboyem :) wtd chciał opinii, więc opisałem - działa mi idealnie, nic więcej nie mam do dodania :) kumpel windowsiarz też się przerzucił, jest zachwycony, do tego mój ojciec właśnie bawi się tym systemem na swoim laptopie, obaj nie wiedzą, że coś takiego jak konsola w ogóle istnieje :) z technicznych rzeczy, mam 4gb ramu, sam linux bez odpalonych programów zajmuje 400mb, na virtualboxa mogę przeznaczyć ile chcę i nie wiem, może się mylę, ale chyba w razie braku ramu linux korzysta z miejsca na partycji SWAP (czy trzeba robić tę partycję i ile musi zajmować, to już sobie wygooglajcie sami, ja zrobiłem 512mb). Fatalnego dostępu nie ma, bo możesz współdzielić cały dysk i zmiany zachodzą "na żywo" - może to znów kwestia tego, że próbowałeś pracować w ten sposób kiedyś, a w międzyczasie wprowadzili zmiany :)

Kwestia licencji - wiadomo, no ale mniemam, że pytanie było związane z przesiadką z Win na Lin, więc tak czy inaczej licencja na Win musiała być :)
^
Odpowiedz z cytatem
ilovecss




Od: 2009.07.13
Posty: 179
Skąd: from /b/

PostWysłany: 2011.05.01 21:38    Temat postu:

uruk666 napisał(a):
weź mnie przekonaj

Wydajność i komfort pracy.
Mam otworzone kilka większych rzeczy na raz i nie będę ich zamykać, żeby zbootować drugi system tylko po to, żeby zobaczyć prezentację w Silverlighcie, przeklikać oskryptowanego pdf-a czy dopisać kawałek dokumentu w najnowszym Wordzie kompatybilnym tylko z samym sobą.
A potem kolejny restart i otwieranie dopiero co zamkniętych okienek.
This is madness. (Or Spartaaaaaa!!)

Znacznie lepiej jest mieć możliwość wirtualizacji.
A co do wydajności, niektóre aplikacje odpalane przy użyciu Wine mogą nawet chodzić wydajniej.

Na głównym komputerze do pracy mam dual boot win/lin, a na każdym może działać coś wirtualnie (przez Wine, VirtualBox czy WMware).

Jestem w zasadzie szalikowcem windowsa, ale Ubuntu w okienku się często przydaje.



▒▒▒▒▒ My new hobby ▒▒▒   
^
Odpowiedz z cytatem
huh
weteran



Od: 2006.07.04
Posty: 2324
Skąd: Krakoff

PostWysłany: 2011.05.02 6:07    Temat postu:

to Ubuntu rzeczywiście wygląda nieźle ale jak dla mnie to raczej system
do biura, ew. przenośny komputer do netu i kontaktu, do pracy bez
natywnego odpalania cs.. jakos tego nie widzę, do tego mam całą masę appsów do których jestem przywiązany na osx.



^
Odpowiedz z cytatem
huh
weteran



Od: 2006.07.04
Posty: 2324
Skąd: Krakoff

PostWysłany: 2011.05.02 6:16    Temat postu:

co do cs5, flashowy interface ma sporo elementów zrobionych w... flashu,
kompilator jest napisany w javie (dlatego tak się ślamazarzy) więc możliwe że przeskok na linuxa moglby nie byc tak skomplikowany dla adobe.. ale nic o tym nie slychac.



^
Odpowiedz z cytatem
endebe




Od: 2004.06.22
Posty: 143

PostWysłany: 2011.05.02 10:59    Temat postu:

http://www.omgubuntu.co.uk/2011/04/adobe-photos...ely-on-the-radar/

więc kto wie może CS6 :) Ale jeśli nawet Adobe pracuje nad tym to myślę że na razie nie potwierdzą tego oficjalnie. Ludzie mają kupować CS5 a nie czekać na CS6.



"A common mistake that people make when trying to design something completely foolproof is to underestimate the ingenuity of complete fools."
Douglas Adams
^
Odpowiedz z cytatem
m_p




Od: 2005.03.29
Posty: 892
Skąd: krk

PostWysłany: 2011.05.02 13:03    Temat postu:

testowalem nowe Ubuntu z bootowalnej płytki, bez instalacji (btw. każdy system powinien dawać taką możliwość testowania) i pierwsze wrażenie mam takie że wszystko jest jakby schowane, mało jest możliwości dostosowania systemu, mało opcji konfiguracyjnych albo nie potrafię do nich dotrzeć ;), ale muszę przyznac ze wszystko działa, wifi, odpowiednia rozdzialka, brak problemow więc podoba mi się ten konfiguracyjny minimalizm...no i jest piękny, podoba mi się ta defaultowa skórka.

Jeśli chodzi o wirtualizacje CS 5 to w moim przypadku nie będzie problemu (8GB ramu). Przesiadam sie :)...na początek ostrożnie z drugim systemem w zapasie, ale jesli po miesiacu nie znajde większych problemów z Ubuntu to na nim zostanę.
^
Odpowiedz z cytatem
Piotr Skarżyński




Od: 2006.03.30
Posty: 397

PostWysłany: 2011.05.02 14:22    Temat postu:

Mam to samo, win siedzi cały czas na dysku "na wszelki wypadek", ale od instalacji U byłem na nim jakieś 15 minut, żeby powyciągać dane do poczty etc :)

Jak chcesz się pobawić w konfigurację i jeszcze tego nie odkryłeś, to System Settings jest w menu pod przyciskiem do ... wyłączania systemu, po prawej na górze :D dalsze rzeczy jak np zmiana wielkości ikon na pasku po lewej, to czy ma znikać czy być zawsze widoczny i masa innych: http://www.webupd8.org/2011/04/things-to-tweak-...r-installing.html
^
Odpowiedz z cytatem
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum webesteem Strona Główna | opinie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 3 z 5

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

FAQ


serwery wirtualne, tanie domeny

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

90803765

Page generation time: 0.0238s (PHP: 78% - SQL: 22%) - SQL queries: 14 - GZIP enabled - Debug off