PROGRESO | WEBESTEEM | ART&DESIGN MAGAZINE 
Forum webesteem Strona Główna webesteem:forum

   Regulamin | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Statystyki | Ostatnie tematy | RSS | Rejestracja | Profil | Skrzynka | Zaloguj

MAC OS X LION
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum webesteem Strona Główna | iForum
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
concepts




Od: 2007.08.14
Posty: 221
Skąd: Łódź

PostWysłany: 2011.10.01 20:35    Temat postu:

przed zakupem czytałem tą stronę i nie ma tu słowa od kiedy są 64-bit, mógłbyś rozszerzyć temat? http://en.wikipedia.org/wiki/IMac_(Intel-based)#Aluminum_iMac

mam core2duo, wersja komputera aluminium ale nie unibody, i jest nawet zdaje się nie 3 a 4-letni (Model Mid 2007). więc widzę że będzie mnie czekała zamiana. teraz pytanie - po czym poznać czy procek c2d jest 64-bitowy (bo jak rozumiem nie wszystkie są)? nie ukrywam że komputer kupiony pod developerkę i to żeby działał na nim Lion i najnowszy SDK jest konieczne...



marcinzydek.com
^
Odpowiedz z cytatem
lukasyno




Od: 2008.02.23
Posty: 687
Skąd: Wrocław

PostWysłany: 2011.10.01 22:40    Temat postu:

concepts napisał(a):
przed zakupem czytałem tą stronę i nie ma tu słowa od kiedy są 64-bit, mógłbyś rozszerzyć temat? http://en.wikipedia.org/wiki/IMac_(Intel-based)#Aluminum_iMac

mam core2duo, wersja komputera aluminium ale nie unibody, i jest nawet zdaje się nie 3 a 4-letni (Model Mid 2007). więc widzę że będzie mnie czekała zamiana. teraz pytanie - po czym poznać czy procek c2d jest 64-bitowy (bo jak rozumiem nie wszystkie są)? nie ukrywam że komputer kupiony pod developerkę i to żeby działał na nim Lion i najnowszy SDK jest konieczne...


tzn tak, core 2 duo jest 64 jak i 32 bitowy wiec spoko zainstalujesz lajona, i masz ostatnia wersje jak domniemam z prockiem core duo juz lajon by nie poszedl ;)

a od kiedy tutaj cytat z wiki
"2006 – nowy iMac stał się pierwszym stacjonarnym komputerem firmy Apple wyposażonym w procesor Intel Core Duo. Z zewnątrz jest nieodróżnialny od wersji z 2005.
12 września 2006 – procesory Core Duo zostały zastąpione przez Core 2 Duo, w ofercie pojawił się iMac 24"."

procesor core duo jest 86(x32) bitowy wiec dla apple iMaki starsze od 06 roku juz nie musza byc wspierana (w przypadku innych modeli wyglada to gorzej np kompy z 07/08 juz nie ida bo one wtedy dostawaly jeszcze slabe procki core duo)

aha i jesli masz malo ramu (mniej niz 4 GB) to daj spokoj lajon to kompletna porazka w tym wzgledzie ja mam 4 GB i na stracie lajon zjada ponad 2GB (plus jakies drobne apki w autostracie)



.:: Flash Dev ::.
^
Odpowiedz z cytatem
Ibrachim




Od: 2007.04.21
Posty: 779

PostWysłany: 2011.10.13 10:14    Temat postu:

Ktoś już aktualizował do 10.7.2? Chciałbym się dowiedzieć czy nadal żre tak ramu i zamula podczas normalnej pracy.


www.ibrachim.com
^
Odpowiedz z cytatem
christobal
weteran



Od: 2006.05.11
Posty: 2018
Skąd: Wolne Miasto Gdańsk

PostWysłany: 2011.10.13 13:52    Temat postu:

Ibrachim napisał(a):
czy nadal żre tak ramu i zamula podczas normalnej pracy.


Ale jak to? Mac zamula i żre ram?
^
Odpowiedz z cytatem
noizz
weteran



Od: 2002.07.20
Posty: 2070
Skąd: from teh internets!

PostWysłany: 2011.10.13 13:56    Temat postu:

Po prostu daje użytkownikowi czas do namysłu, a nie jakieś tam muli i żre ram.


Good morning!
^
Odpowiedz z cytatem
lukasyno




Od: 2008.02.23
Posty: 687
Skąd: Wrocław

PostWysłany: 2011.10.13 16:14    Temat postu:

Ibrachim napisał(a):
Ktoś już aktualizował do 10.7.2? Chciałbym się dowiedzieć czy nadal żre tak ramu i zamula podczas normalnej pracy.

ibrachim, jesli nie musisz olej tego Liona.. (no chyba ze masz 8GB ramu)
prosty przyklad.. nic i nie "koloryzuje" po odpaleniu Liona w Activiti Monitor pokazowalo mi roznie od 1.8GB free Ramu a czasem 2.2 Free Ramu(mam 4)..
nie mialem zadnych programow z autostartem no ok dropBox..
teraz zainstalowalem snow (ten pierwszy bulid) na starcie mam 3.1 GB free ramu.. conajmniej 1GB wiecej.. to duzo.. (sl mi leci w 32-bitach a lion jest 64 only)
update do 10.7.2 zrobilem, ciezko bylo bo wszyscy sie rzucili i sloty sie pozapychaly (wsyzscy widocznie srednio zadowoleni z Liona byli ze tak update oczekiwali heh)
po update nic sie nie zmienilo no chyba ze na gorsze, czasem ten pasek na gorze (menu bar) przy "stukaniu" jakims okienkiemw noiego pokazywal jakies braki graficzne

.. jesli nie kreci Cie super bajer w postaci "iCloud" (drop box jest lepszy i ma ile lat) to nie ma nic fajnego na lionie.. no chyba ze celujesz w apki ios5 to juz inna kwestia, kwestia pracy a nie wygody..
Lion to udany System, dziala szybko ale zamula ram.. jak juz zacznie swapowac po dysku (5400, co nie jest trudne) to juz po zebach sie kurwia.



.:: Flash Dev ::.
^
Odpowiedz z cytatem
Planet




Od: 2008.07.18
Posty: 410
Skąd: Lublin

PostWysłany: 2011.10.13 20:16    Temat postu:

Ja wiem, że to nie ten temat, ale... jak to jest możliwe, że tak wydajna maszyna jak Mac z naprawdę zajebistym systemem jak OS X muli? Ja rozumiem, że mój Win7 64-bit dziś się przymulił przy jednoczesnej pracy Ps (64-bit, ~700 warstw), Ai (~1500 krzywych) i ID, a także Firefox'a z 20 otwartymi tabami, ale i wtedy zajęte było tylko 5,5 GB RAM (z 8 GB).
^
Odpowiedz z cytatem
lukasyno




Od: 2008.02.23
Posty: 687
Skąd: Wrocław

PostWysłany: 2011.10.13 21:12    Temat postu:

Planet napisał(a):
Ja wiem, że to nie ten temat, ale... jak to jest możliwe, że tak wydajna maszyna jak Mac z naprawdę zajebistym systemem jak OS X muli? Ja rozumiem, że mój Win7 64-bit dziś się przymulił przy jednoczesnej pracy Ps (64-bit, ~700 warstw), Ai (~1500 krzywych) i ID, a także Firefox'a z 20 otwartymi tabami, ale i wtedy zajęte było tylko 5,5 GB RAM (z 8 GB).


nie no to nie tak ze muli jak np windows.. Lion dziala szybko (naprawde) tylko ma problem z pamiecia, jesli pamiec sie konczy zaczyna swapowac na dysku (a wtedy majac wolny dysk) muli co jest logiczne... innymi slowy muli bo zle zarzadza pamięcią....
po 2 Mac(no chyba ze mac pro(piec) ale ceni sie na ponad 10K wiec pomine go) nie jest wydajna maszyna w rozumieniu PC, najgorzej jest z Karta graficzna... daja kompletne scierwo... np nowe macmini za ok 3.5k dostaja Ati z 256MB hahha :> gdzie sredniej klasy lapki maja ok 1GB Pamieci... rozumiecie..
Ale nie o paramtry w macu chodzi, system jest swietnie dograny (pomijajac liona), do danego sprzetu no i to linux... sam z siebie system jest szybki wiadomo ze jak ktos instaluje i odinstalowuje mase programow to narobi smieci, ale wystarczy odpalic applejacka przy starcie i jest jak wczesniej..
Ja zdawalem sobie sprawe ze "przepłacam" jesli chodzi o podzespoly, ale jesli mialbym kupic jeszcze raz Maca to bym kupił... dziwne ale od komputera nie chce mi sie odchodzic, chyba o to w tym chodzi? nie o suche parametry tylko o stateczna przyjemnosc :)
No i ma zajebity zesaw do screenshotow pod komendami Cmd + Shift + 3/4 bo kiedys ktos (dalej) wpominał(w innym watku) ze na macu nie ma screenshota, zasmialems ie :P



.:: Flash Dev ::.
^
Odpowiedz z cytatem
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum webesteem Strona Główna | iForum Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

FAQ


serwery wirtualne, tanie domeny

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

90760266

Page generation time: 0.0229s (PHP: 79% - SQL: 21%) - SQL queries: 14 - GZIP enabled - Debug off