PROGRESO | WEBESTEEM | ART&DESIGN MAGAZINE 
Forum webesteem Strona Główna webesteem:forum

   Regulamin | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Statystyki | Ostatnie tematy | RSS | Rejestracja | Profil | Skrzynka | Zaloguj

wieczne problemy z divem
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum webesteem Strona Główna | html i javascript
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ueb099




Od: 2010.11.16
Posty: 6

PostWysłany: 2010.11.16 9:22    Temat postu: wieczne problemy z divem

http://domai99n.cba.pl/ mamy tutaj ladnie wyzerowalem do lewej strony w ten sposób:
li{
list-style-type: none;
margin-left: -40px;
}

wiem ze nie pro, ale inaczej nie umiem, i w sumie byloby fajnie gdyby nie to ze od gory jest ten odstęp.. po prostu nie wiem jak to jest, zamknalem wszystko w divie o odpowiednich wymiarach (dalem border zeby bylo widac jakiej wielkosci) a to durne "ul="menu" jakby jest poza divem, o co tu chodzi? : /

z gory dziekuje
^
Odpowiedz z cytatem
budzior




Od: 2004.06.11
Posty: 370
Skąd: Wrocław

PostWysłany: 2010.11.16 9:39    Temat postu:

musisz wyzerować margin i padding dla ul lub zastosowac jakis gotowiec "css reset" typu :

Kod:

html, body, div, span, applet, object, iframe,
h1, h2, h3, h4, h5, h6, p, blockquote, pre,
a, abbr, acronym, address, big, cite, code,
del, dfn, em, font, img, ins, kbd, q, s, samp,
small, strike, strong, sub, sup, tt, var,
b, u, i, center,
dl, dt, dd, ol, ul, li,
fieldset, form, label, legend,
table, caption, tbody, tfoot, thead, tr, th, td {
   margin: 0;
   padding: 0;
   border: 0;
   outline: 0;
   font-size: 100%;
   vertical-align: baseline;
   background: transparent;
}



dbudnik.com
^
Odpowiedz z cytatem
ueb099




Od: 2010.11.16
Posty: 6

PostWysłany: 2010.11.16 15:45    Temat postu:

i ten css reset nic nie spierniczy ze tak powiem? no bo co by nie bylo to jednak zadzialalo ale tak sie robi ? :D z gory dziekuje i dzieki za odp stary.
PS: dodalem do tego jeszcze takie cos ze usuwa te kropeczki przy <li>
^
Odpowiedz z cytatem
huh
weteran



Od: 2006.07.04
Posty: 2324
Skąd: Krakoff

PostWysłany: 2010.11.16 18:08    Temat postu:

usunięty

Ostatnio zmieniony przez huh dnia 2010.11.16 19:13, w całości zmieniany 1 raz
^
Odpowiedz z cytatem
ueb099




Od: 2010.11.16
Posty: 6

PostWysłany: 2010.11.16 18:25    Temat postu:

mozesz sobie zalozyc wlasny temat? :s a nie porządnym userom przeszkadzać
^
Odpowiedz z cytatem
nappy




Od: 2006.08.27
Posty: 483

PostWysłany: 2010.11.16 19:30    Temat postu:

generalnie używanie reset.css jest bardzo przydatne i jest to powszechna technika.

Ja używam chyba tego najbardziej popularnego, od E Meyera :

Kod:

/* http://meyerweb.com/eric/tools/css/reset/ */
/* v1.0 | 20080212 */

html, body, div, span, applet, object, iframe,
h1, h2, h3, h4, h5, h6, p, blockquote, pre,
a, abbr, acronym, address, big, cite, code,
del, dfn, em, font, img, ins, kbd, q, s, samp,
small, strike, strong, sub, sup, tt, var,
b, u, i, center,
dl, dt, dd, ol, ul, li,
fieldset, form, label, legend,
table, caption, tbody, tfoot, thead, tr, th, td {
   margin: 0;
   padding: 0;
   border: 0;
   outline: 0;
   font-size: 100%;
   vertical-align: baseline;
   background: transparent;
}
body {
   line-height: 1;
}
ol, ul {
   list-style: none;
}
blockquote, q {
   quotes: none;
}
blockquote:before, blockquote:after,
q:before, q:after {
   content: '';
   content: none;
}

/* remember to define focus styles! */
:focus {
   outline: 0;
}

/* remember to highlight inserts somehow! */
ins {
   text-decoration: none;
}
del {
   text-decoration: line-through;
}

/* tables still need 'cellspacing="0"' in the markup */
table {
   border-collapse: collapse;
   border-spacing: 0;
}


Pamiętaj tylko, żeby plik reset.css dodawać przed jakimkolwiek innym arkuszem.
^
Odpowiedz z cytatem
ueb099




Od: 2010.11.16
Posty: 6

PostWysłany: 2010.11.16 19:51    Temat postu:

to znaczy ze mam dac oddzielny plik css do tego? bo ja mam skopiowana tylko linijke htmlowska do ladowania css:
Kod:
<head>
<link href="style.css" rel="stylesheet" type="text/css" />
</head>


mam obok po prostu wkleic drugie tylko (jakby nazwac reset.css):

<link href="reset.css" rel="stylesheet" type="text/css" />

? czy o co chodzi z tym kolejnm arkuszem? w sensie ze dla kazdego innego pliku html? :S
i dziekuje eza odpowiedz!! bardzo dziekuje
^
Odpowiedz z cytatem
nappy




Od: 2006.08.27
Posty: 483

PostWysłany: 2010.11.16 20:05    Temat postu:

Znaczy wiesz, możesz mieć to wrzucone po prostu na górze pliku style.css. Jak kto lubi, ja jednak wole mieć osobny pliczek do tego czyli:

Kod:

<head>
   <link rel="stylesheet" href="css/reset.css" type="text/css" media="screen" charset="utf-8" />
   <link rel="stylesheet" href="css/style.css" type="text/css" media="screen" charset="utf-8" />
</head>
^
Odpowiedz z cytatem
ueb099




Od: 2010.11.16
Posty: 6

PostWysłany: 2010.11.16 20:20    Temat postu:

nie no to twoje fajniejsze jest :P jeszcze jakbys mogl mi rozjasnic co oznaczaja te "media=screen" i to drugie obok "charset". Czyzby charset to bylo to ze ci polskie znaki albo jakies tam wyswietla? bo ja mam o:
Kod:
<head><meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
^
Odpowiedz z cytatem
nappy




Od: 2006.08.27
Posty: 483

PostWysłany: 2010.11.16 20:32    Temat postu:

Na Charset nie zwracaj uwagi, w HTML5 byłoby to niepoprawne dla tych elementów. Generalnie chodzi o to, żeby zapobiegać sytuacji w której plik .css nie ma nadanego żadnego kodowania. Mimo, że każdy w miarę profesjonalny edytor (używam Komodo) dodaje kodowanie do pliku, to zapis ten dołączam ze względu na późniejsze edycje. Cóż, czasem tak bywa, że 'syn pana prezesa' coś zmieni (bo po co płacić dodatkowy hajs?), użyje jakiegoś crapu i wszystko się posypie. Takie pasy bezpieczeństwa, ale generalnie już się tego nie stosuje. Tutaj masz więcej o tym konkretnym przypadku, jak i generalnie o używaniu @charset.

Co do media="screen" to tutaj. Chodzi o ustawienie różnych plików dla różnych urządzeń. Warto przygotować osobne wersje do druku (np ukrywając pewne elementy, usuwając zbędną kolorystykę itp). Ta sama reguła tyczy się przy projektowaniu na urządzenia mobilne/dotykowce.
^
Odpowiedz z cytatem
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum webesteem Strona Główna | html i javascript Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

FAQ


serwery wirtualne, tanie domeny

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

91102348

Page generation time: 0.023s (PHP: 81% - SQL: 19%) - SQL queries: 14 - GZIP enabled - Debug off