PROGRESO | WEBESTEEM | ART&DESIGN MAGAZINE 
Forum webesteem Strona Główna webesteem:forum

   Regulamin | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Statystyki | Ostatnie tematy | RSS | Rejestracja | Profil | Skrzynka | Zaloguj

[php] cookies a domeny

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum webesteem Strona Główna | server side i bazy danych
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ToM




Od: 2002.01.29
Posty: 62

PostWysłany: 2003.06.17 11:57    Temat postu: [php] cookies a domeny

cos sie wstydzicie, wiec ja pierwszy zaloze topic w tym forum ;)

otoz mam forum phpBB2 pod domena forum.revolution.pl
serwisy typu gba.revolution.pl sa zintegrowane z forum (wybieranie z bazy stanu zalogowania [za pomoca cookies]) i wszystko pieknie dziala

problem zaczyna sie gdy chcemy zaczac dzialac z nowa domena, forum.rev.pl
czy moge jakos odtworzyc jedno cookie z dwoch domen, ale tego samego serwera?

mam nadzieje ze zostalem zrozumiany, bo to troche zakrecone chyba ;)


Ostatnio zmieniony przez ToM dnia 2003.06.28 12:14, w całości zmieniany 1 raz
^
Odpowiedz z cytatem
Toszcze




Od: 2002.01.26
Posty: 859
Skąd: Mysłowice

PostWysłany: 2003.06.17 12:43    Temat postu:

Jak pewnie wiesz cookies dostepne sa z zalozenia jedynie dla serwisu, ktory je na kompie usera umiescil. Ze wzgledu na ochrone danych osobowych, bezpieczenstwo, bla, bla, bla, cookies moga byc odczytywane jedynie z domeny, z ktorej zostaly wyslane. Mozesz jedynie ograniczyc ich dostepnosc dla konkretnej subdomeny. Domyslnie cookies sa dostepne dla wszytkich subdomen.
Podsumowujac - normalnie nie da sie rozwiazac Twojego problemu z roznymi domenami i cookies. ;) Mozna przechwytywac ID sesji i na jego podstawie tworzyc nowe cookie dla innej domeny albo calkiem zrezygnowac z cookies. Wiecej o sesjach wiesz gdzie mozna znalezc... ;) http://www.php.net/manual/pl/ref.session.php.
^
Odpowiedz z cytatem
ToM




Od: 2002.01.29
Posty: 62

PostWysłany: 2003.06.17 16:38    Temat postu:

hm no wlasnie to bezpieczenstwo to problem :)
tak pomyslalem...
a gdybym tworzyl na raz cookie z domena .revolution.pl i drugie, z domena .rev.pl ? (da sie w ogole z domeny revolution.pl utworzyc cookie z domeną .rev.pl? )
eh, tak jak gdzies to wyczytalem - cookies are evil :)
^
Odpowiedz z cytatem
bk




Od: 2003.06.07
Posty: 48
Skąd: Warszawa

PostWysłany: 2003.06.17 16:48    Temat postu:

mozna ewentualnie przerobic nieco system logowania i dodac po zalogowaniu na forum.revolution.pl redirecta do jakiegos pliku na forum.rev.pl ktory ustawi ciacho na tej domenie i przerzuci usera na 1 adres:))
ale wlasciwie po co sobie tak utrudniac zycie skoro mozna po prostu przy wejsciu na 1 zrobic redirecta na 2... nie wiem po co komu 2 domeny do tego samego:)



No problems. Just challenges...
bartheq.net
^
Odpowiedz z cytatem
ToM




Od: 2002.01.29
Posty: 62

PostWysłany: 2003.06.17 16:58    Temat postu:

Cytat:
mozna ewentualnie przerobic nieco system logowania i dodac po zalogowaniu na forum.revolution.pl redirecta do jakiegos pliku na forum.rev.pl ktory ustawi ciacho na tej domenie i przerzuci usera na 1 adres:))

a czy nie zostanie nam jedno cookie z domena .rev.pl ? wtedy forum.revolution.pl nie bedzie mialo swojego cookie i chyba bedzie uzytkownik nie zalogowany

a co z pomyslem co sam wymyslilem?:) dwa cookie?
^
Odpowiedz z cytatem
bk




Od: 2003.06.07
Posty: 48
Skąd: Warszawa

PostWysłany: 2003.06.17 17:09    Temat postu:

ToM napisał(a):
Cytat:
mozna ewentualnie przerobic nieco system logowania i dodac po zalogowaniu na forum.revolution.pl redirecta do jakiegos pliku na forum.rev.pl ktory ustawi ciacho na tej domenie i przerzuci usera na 1 adres:))

a czy nie zostanie nam jedno cookie z domena .rev.pl ? wtedy forum.revolution.pl nie bedzie mialo swojego cookie i chyba bedzie uzytkownik nie zalogowany

oj chyba nie doczytales...;))
na forum.revolution.pl skrypt ustawia cookie dla tej domeny i przerzuca klienta na forum.rev.pl zeby inny albo ten sam skrypt (kwestia paru ifow chyba:)) zrobil to samo i przerzucil go znowu na forum.revolution.pl

tylko nadal nie wiem po co sie meczyc z 2 adresami...

ToM napisał(a):
a co z pomyslem co sam wymyslilem?:) dwa cookie?

sprawdz czy dziala to zobaczysz:)
ale watpie zeby poszlo bo jak napisal Toszcze cookies moga byc odczytywane jedynie z domeny, z ktorej zostaly wyslane wiec nawet jak sie zrobi to moze nie dzialac:)



No problems. Just challenges...
bartheq.net
^
Odpowiedz z cytatem
Toszcze




Od: 2002.01.26
Posty: 859
Skąd: Mysłowice

PostWysłany: 2003.06.18 8:46    Temat postu:

ToM napisał(a):
da sie w ogole z domeny revolution.pl utworzyc cookie z domeną .rev.pl?

No niestety - jak juz napisalem nie da sie...
^
Odpowiedz z cytatem
ToM




Od: 2002.01.29
Posty: 62

PostWysłany: 2003.06.18 13:07    Temat postu:

poki co dodalem tworzenie drugiego cookie (.rev.pl) obok tego podstawowego... i http://rev.pl/ dziala dobrze (widzi mnie jako zalogowanego)...podserwisy bede musial jeszcze sprawdzic, jak admin zrobi subdomeny itepe
^
Odpowiedz z cytatem
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum webesteem Strona Główna | server side i bazy danych Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

FAQ


serwery wirtualne, tanie domeny

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

91112100

Page generation time: 0.0235s (PHP: 75% - SQL: 25%) - SQL queries: 15 - GZIP enabled - Debug off