PROGRESO | WEBESTEEM | ART&DESIGN MAGAZINE 
Forum webesteem Strona Główna webesteem:forum

   Regulamin | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Statystyki | Ostatnie tematy | RSS | Rejestracja | Profil | Skrzynka | Zaloguj

jQuery conflict??
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum webesteem Strona Główna | html i javascript
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
AdekLadek




Od: 2010.01.05
Posty: 34

PostWysłany: 2010.01.05 21:54    Temat postu: jQuery conflict??

Witam.

Zupełnie nie mam pojęcia o javascript, potrafię tylko wykożystywać gotowe rozwiązania.

Na stronie (wordpress blog)

http://sensorydeprivationkitchen.com/50hz_test/

mam problem z galerią. W miejscu w którym widać biały box z czarnym obramowaniem powinna być galeria, która niestety nie działa.

W sekcji hedera mam:

Kod:
<script src="http://code.jquery.com/jquery-latest.js" type="text/javascript"></script>
<script type="text/javascript" src="http://sensorydeprivationkitchen.com/nav.js"></script>
<script type="text/javascript" src="http://sensorydeprivationkitchen.com/tinyscrolling.js"></script>
<script src="http://sensorydeprivationkitchen.com/main.js" type="text/javascript"></script>


po usunięciu z niego

Kod:
<script src="http://code.jquery.com/jquery-latest.js" type="text/javascript"></script>


galeria zaczyna działać jednak reszta elementów wykorzystujących jQuery przestaje (np menu rozwijane).

Próbowałem wklejać

Kod:
<script>jQuery.noConflict();</script>


w różnych miejscach w nagłówku jak i samo jQuery.noConflict(); w ostatniej linijce jQuery, które umieściłem wcześniej na serwerze i nic... Tzn galeria działała ale reszta jQuery znowu nie, było tak jak bym po prostu usuną link do samego jQuery.

Zupełnie nie wiem jak to ogarnąć, proszę o jakąś pomoc.

Dzięki.
^
Odpowiedz z cytatem
Dawrsieg
weteran



Od: 2006.05.15
Posty: 1823
Skąd: Poznon/Bstok

PostWysłany: 2010.01.05 22:46    Temat postu:

no.. ale to trzeba zrozumiec jak dziala noconflict :) wtedy zamiast przez $ odwolujesz sie przez jQuery. bez dlubania w skryptach sie nie obejdzie.


--
^
Odpowiedz z cytatem
AdekLadek




Od: 2010.01.05
Posty: 34

PostWysłany: 2010.01.05 23:03    Temat postu:

Dawrsieg uszanuję to jeśli powiesz mi "zrób sobie jakiś kurs javascript" jednak na tą chwilę potrzebuję szybkiego rozwiązania. Mógłbyś mi powiedzieć od czego powinienem zacząć albo podać jakieś gotowe rozwiązanie jeśli takowe istnieje? Bladego pojęcia nie mam o javascript i nawet nie wiem od czego zacząć...

Czy tutaj rzeczywiście chodzi o konflikt i czy jQuery.noConflict(); pomoże?
^
Odpowiedz z cytatem
Dawrsieg
weteran



Od: 2006.05.15
Posty: 1823
Skąd: Poznon/Bstok

PostWysłany: 2010.01.05 23:33    Temat postu:

standardowo jQuery odwoluje sie przez obiekt $, sek w tym ze czesto jest to uzywane jako nazwa innego obiektu lub funkcji (np. w Prototype). dlatego powstala jQuery.noConflict() ktora rejestruje obiekt jQuery. Po wywolaniu noConflict() musisz w skryptach uzywajacych jQuery na "zwyklych" zasadach zmienic "$." na "jQuery." i powinno styknac. O ile oczywiscie to jest problemem.

Moze byc tez tak ze:
a) brakuje bibliotek,
b) cos jest zrypane w ktoryms ze skryptow,


ps. przepuscilem to przez FireBuga i mowi mi ze np.
jd.gallery.js.php (wiersz 148) zawiera blad:
element.getElements is not a function
Cytat:
element.getElements(options.elementSelector).each(function(el) {



--
^
Odpowiedz z cytatem
AdekLadek




Od: 2010.01.05
Posty: 34

PostWysłany: 2010.01.05 23:52    Temat postu:

No właśnie, też widziałem ten błąd i jest on błędem samej galerii (pluginu).

Z tego co zrozumiałem to powinienem jQuery.noConflict() umieścić w ostatniej lini biblioteki jQuery i wszystkie znaki w niej samej "$." zamienić na
"jQuery.". Jeśli powiesz mi, że nic nie poplątałem to zaraz się za to zabieram.
^
Odpowiedz z cytatem
Dawrsieg
weteran



Od: 2006.05.15
Posty: 1823
Skąd: Poznon/Bstok

PostWysłany: 2010.01.06 0:05    Temat postu:

biblioteki nie ruszasz :) ale skrypty ktore uzywaja jQuery - tak. byc moze zadziala od razu, ale mozliwe tez ze bedzie wymagalo to wiekszego grzebania.

mozesz tez po kolei powylaczac inne skrypty. tzn. odpalasz tylko jeden z nich aby dzialal. jesli dziala - dobr anasza. jesli nie - jest zrabany. jesli wszystkie dzialaja pojedynczo - mamy konflikt.



--
^
Odpowiedz z cytatem
gjaworek




Od: 2008.02.26
Posty: 55
Skąd: Kraków

PostWysłany: 2010.01.06 12:32    Temat postu:

Ja radziłbym od pozbycia się błędu w skrypcie:

Kod:
Błąd: element.getElements is not a function
Plik źródłowy: http://sensorydeprivationkitchen.com/50hz_test/wp-content/plugins/featured-content-gallery/scripts/jd.gallery.js.php
Wiersz: 148


Często wystąpienie jednego błędu powoduje że inne skrypty przestają działać.
^
Odpowiedz z cytatem
AdekLadek




Od: 2010.01.05
Posty: 34

PostWysłany: 2010.01.06 15:15    Temat postu:

Dawrsieg na stronie razem z galerią mam cztery miejsca, w których wykorzystuję javascript. Jednym jest menu rozwijane, drugie to podgląd miniatur na stronie single.php (menu na lewej stronie ekranu) a trzecie to dynamiczne przewijanie ekranu do miejsc, w których są kotwice (też single.php).

Wszystko działa jak należy z tym że tylko wtedy kiedy galeria nie jest podłączona. Jak ją podłączę to dalej wszystko działa ale ona sama nie natomiast kiedy usunę link do najnowszego jQuery to galeria zaczyna działać, reszta siada. Wygląda to tak jak by galeria się kłóciła z najnowszym jQuery więc zabiorę się do zastosowania w niej jQuery.noConflict() i zobaczymy co się stanie.

gjaworek z tym, że ja nie mam bladego pojecia o tym jak ten błąd zlikwidować : /

Edit:

Jak na razie zastosowałem

Kod:
jQuery.noConflict();


i podmieniłem wszystkie "$" na "jQuery" w:

1. jd.gallery.set.js
2. jd.gallery.js
3. HistoryManager.js
4. mootools.v1.11.uncompressed.js

Gdy próbuje otworzyć w komodo (edytor):

1. mootools.v1.11.ext.js
2. mootools.v1.11.js

to otrzymuję:

Kod:
mootools.v1.11.js could cause performance problems when viewed as language JavaScript, and is being treated as a plain text file instead.  Possible reasons include large file size, long line lengths, and/or too many lines.


Z

Kod:
jQuery.noConflict();


chyba nic nie schrzaniłem bo wciąż jeśli usunę linka do najnowszego jQuery to galeria działa a reszta siada...

Czy wszystko póki co robię dobrze, jak zastosować noConflict w tych js, których nie mogę otworzyć i jak pozbyć się tego błędu na linii 148?
^
Odpowiedz z cytatem
tjsmoq




Od: 2006.05.15
Posty: 20
Skąd: 's-Gravenhage

PostWysłany: 2010.01.25 22:42    Temat postu:

Kod:
var $j = jQuery.noConflict();


Kod:
$j(document).ready(function(){
       $j("div").hide();
     });


http://docs.jquery.com/Using_jQuery_with_Other_Libraries

Wyjaśniając łopatologicznie w/w podmienia $ na $j i już w zasadzie po sprawie.

Zdecydujmy sie na jednen framework. np. lightbox na prototype to kupa kodu, bo jest wstawiany na szybko. Wystarczy pomyśleć i można to zrobić w 10 linijkach kodu.
^
Odpowiedz z cytatem
matdab




Od: 2010.02.12
Posty: 1

PostWysłany: 2010.02.12 23:31    Temat postu:

[quote="tjsmoq"]
Kod:
var $j = jQuery.noConflict();


Kod:
$j(document).ready(function(){
       $j("div").hide();
     });


http://docs.jquery.com/Using_jQuery_with_Other_Libraries

tjsmoq
Mam podobny problem w wordpressie jak kolega - tzn chcę wstawić slidetoggle, ale bez efektu. Wpisałem dwa kody, które podałeś:

Kod:
<script>
     var $j = jQuery.noConflict();
     
     $j(document).ready(function(){
       $j("div").hide();
     });
     
   </script>;

zamieniłem $ na $j i nic to nie dało. Mam eyseSlider przed jQuery, później pojawia się też prototype - co mogę zrobić jeszcze lub inaczej?
W razie czego podaję stronę - http://4grow.pl

Będę bardzo wdzieczny za pomoc.[/code]

Jeśli ktoś ma wordpress, to nie ma potrzeby kombinować tego w jQuerry - jest do tego specjalna wtyczka: nazywa się collapsible elements - jakby ktoś chciał zobaczyć jak to wygląda:
http://4grow.pl/onas/zespol/mateusz-dabrowski/

podejrzewam, ze w joomla jest to samo.
^
Odpowiedz z cytatem
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum webesteem Strona Główna | html i javascript Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

FAQ


serwery wirtualne, tanie domeny

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

85714234

Page generation time: 0.0367s (PHP: 89% - SQL: 11%) - SQL queries: 14 - GZIP enabled - Debug off