PROGRESO | WEBESTEEM | ART&DESIGN MAGAZINE 
Forum webesteem Strona Główna webesteem:forum

   Regulamin | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Statystyki | Ostatnie tematy | RSS | Rejestracja | Profil | Skrzynka | Zaloguj

pozycja warstwy <div>

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum webesteem Strona Główna | html i javascript
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maniek78




Od: 2003.11.25
Posty: 26

PostWysłany: 2003.12.29 17:04    Temat postu: pozycja warstwy <div>

mam warstwę <div> na której jest animacje flashowa.
<div id="animacja" style="position: absolute; left: 0px; top: 0px;">
Jak widzicie warstwa wyswietlana jest od górnego lewgo narożnika
left: 0px; top: 0px.
Jak zrobić żeby warstwa była zawsze w tej samej pozycji od lewej strony, niezależenie od rozdzielczości (np. żeby zawsze warstw była wysrodkowana). Wiem że niedawno o to pytałem ale jak ustawiam w procentach to górny lewy narożnik warstwy jest oddalonu o 50%, czyli warstwa i tak nie jest wyśrodkowana
^
Odpowiedz z cytatem
[sis]




Od: 2004.01.11
Posty: 26
Skąd: Warszawa

PostWysłany: 2004.07.28 13:02    Temat postu:

pobrac szerokosc dokumentu, odjac od niego szerokosc diva, calosc podzielic na dwa. dodac akcje przy kazdym resize okna, zeby wykonalo powyzsze...

pozdrawiam,
Kamil
gg://2645458



--
kiss me! i'm polish // chico programador
http://webjay.pl
CMSy, Intranety, Extranety na zamówienie
^
Odpowiedz z cytatem
akarso




Od: 2004.03.23
Posty: 145
Skąd: Łódź

PostWysłany: 2004.07.28 14:24    Temat postu:

w CSS mozna latwo, pod warunkiem ze warstwa ma stala szerokosc:

#warstwa{position: absolute; width: 400px; height: 400px; left: 50%; margin-left: -200px; top: 20%}

na przyklad cos takiego

potem tylko <div id="warstwa" [...]></div>


i z glowy



--

"pesymista to optymista z bagażem doświadczeń"
^
Odpowiedz z cytatem
ffreak




Od: 2004.04.08
Posty: 577
Skąd: Kraków

PostWysłany: 2004.07.28 21:28    Temat postu:

ee, wyśrodkować da się o wiele prościej:

Kod:
  <style type="text/css">
    body {
      text-align: center;
    }
    #div1 {
      background-color: red;
      width: 80%;
      height: 50px;
      text-align: center;
    }
    #div2 {
      background-color: green;
      width: 100px;
      height: 30px;
    }
  </style>

<body>
  <div id="div1">
    <div id="div2"></div>
  </div>
</body>


Sporo tu popisałem kodu, ale ważne jest tylko 'text-align: center'. W zależności od tego, czy to tylko jedna warstwa na stronie ma być wyśrodkowana, czy wszystkie, to albo 'text-align: center' umieszczasz przy 'body', albo w jakiejś dodatkowej warstwie o width > od tej warstwy wewnętrznej (najlepiej pewno width: 100%). Pamiętaj tylko, że div'y dziedziczą od 'body' właściwość 'text-align', więc być może będziesz to musiał zmienić w którejś z warstw.
^
Odpowiedz z cytatem
akarso




Od: 2004.03.23
Posty: 145
Skąd: Łódź

PostWysłany: 2004.07.28 21:40    Temat postu:

zasadniczo text-align powinno sluzyc do centrowania tekstu, a umieszczone w body ma naprawiac buga w IE, ktory uniemozliwia zastosowanie zalecanego sposobu centrowania, czyli ustawienia lewego i prawego marginesu na "auto"

stad centrowanie ujemnym marginesem, w sumie to tez taki "hack", wole uzywac tego niz potem pamietac zeby zmieniac dla divow text-align, ale niekoniecznie jest to najbardziej sensowne podejscie, raczej przyzwyczajenie ;]



--

"pesymista to optymista z bagażem doświadczeń"
^
Odpowiedz z cytatem
ffreak




Od: 2004.04.08
Posty: 577
Skąd: Kraków

PostWysłany: 2004.07.28 22:23    Temat postu:

No ja staram się unikać hack'ów za wszelką cenę (kiedyś moga przestać działać). Jeśli nie masz ochoty pamiętać, to przecież wystarczy 'div { text-align: left }' :)
^
Odpowiedz z cytatem
akarso




Od: 2004.03.23
Posty: 145
Skąd: Łódź

PostWysłany: 2004.07.28 22:49    Temat postu:

Cytat:
Jeśli nie masz ochoty pamiętać, to przecież wystarczy 'div { text-align: left }' :)


no wlasnie dlatego pisalem ze to niekoniecznie najbardziej sensowne podejscie

BTW - body{text-align: center} to chyba tez "hack", a przynajmniej "workaround". No dobra, raczej to drugie :-)



--

"pesymista to optymista z bagażem doświadczeń"
^
Odpowiedz z cytatem
losamorales




Od: 2004.03.16
Posty: 126
Skąd: poznan

PostWysłany: 2004.08.17 23:43    Temat postu:

najprosciej jest chyba zrobic tak:

Kod:
#animacja {
margin: auto;
width: 760px;
}


wszedzie działa



netguru
yashke.com
^
Odpowiedz z cytatem
ffreak




Od: 2004.04.08
Posty: 577
Skąd: Kraków

PostWysłany: 2004.08.18 11:53    Temat postu:

Wszędzie, tylko nie w badzIEwiu, tam w nadrzędnym elemencie musisz mieć ustawione 'text-align: center'.
^
Odpowiedz z cytatem
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum webesteem Strona Główna | html i javascript Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

FAQ


serwery wirtualne, tanie domeny

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

87789999

Page generation time: 0.0293s (PHP: 86% - SQL: 14%) - SQL queries: 14 - GZIP enabled - Debug off