PROGRESO | WEBESTEEM | ART&DESIGN MAGAZINE 
Forum webesteem Strona Główna webesteem:forum

   Regulamin | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Statystyki | Ostatnie tematy | RSS | Rejestracja | Profil | Skrzynka | Zaloguj

Galeria zdjęć

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum webesteem Strona Główna | flash
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
skrzypek1364




Od: 2008.12.18
Posty: 173

PostWysłany: 2011.01.12 14:42    Temat postu: Galeria zdjęć

Witam

Da się we Flashu zrobić galerię na wzór tej:
http://www.rowy.nadmorzem.com/oferta1.html

Po kliknięciu miniaturki otwiera się zdjęcie oraz przyciemnia się stronka.

Da się osiągnąć taki efekt tylko we flashu i aby w miarę inteligentnie to działało? Głównie chodzi mi o fakt różnych rozmiarów zdjęć.

Gdyby to były zdjęcia tylko tej samej wielkości to rozwiązałbym ten problem sam, ale niestety nie wiem jak poradzić sobie z innymi rozmiarami zdjęć.
A może ktoś zna jakiś sposób na to, żeby po wciśnięciu miniaturki środek dużej fotki otworzył się w środku mojej stronki? Gdybym wiedział jak z tym sobie poradzić to z resztą nie będzie większych problemów.

Pozdrawiam
^
Odpowiedz z cytatem
bob




Od: 2005.07.14
Posty: 811
Skąd: Wrocław

PostWysłany: 2011.01.12 14:53    Temat postu:

A po co wywazac otwarte drzwi ?

Poczytaj o lightboxie i ten efekt dostaniesz bez wysilku.



Mateusz Babiarz | Tecra.pl | enbiej.pl
^
Odpowiedz z cytatem
Harry69




Od: 2009.03.26
Posty: 232
Skąd: Bielitz-Biala / Warschau

PostWysłany: 2011.01.12 14:54    Temat postu:

Execute lightbox
dziękuje dobranoc
^
Odpowiedz z cytatem
skrzypek1364




Od: 2008.12.18
Posty: 173

PostWysłany: 2011.01.13 7:25    Temat postu:

Wielkie dzięki

Pozdrawiam, i dzień dobry :)
Miłego dnia życzę :D
^
Odpowiedz z cytatem
skrzypek1364




Od: 2008.12.18
Posty: 173

PostWysłany: 2011.01.13 9:00    Temat postu:

Ciąg dalszy problemów :)

Zrobiłem tak jak wyżej, zapoznałem się również z innymi stronkami, ale wciąż nie wychodzi.

może ktoś mi powie gdzie robię błąd?

Oto kod html

Kod:
<HTML>
<HEAD>

<title>Test</title>

<link rel="stylesheet" href="css/lightbox.css" type="text/css" media="screen" />
<script src="js/prototype.js" type="text/javascript"></script>
<script src="js/scriptaculous.js?load=effects" type="text/javascript"></script>
<script src="js/lightbox++.js" type="text/javascript"></script>

<script type="text/javascript">
function LightboxDelegate(url,caption) {
var objLink = document.createElement('a');
objLink.setAttribute('href',url);
objLink.setAttribute('rel','lightbox');
objLink.setAttribute('title',caption);
Lightbox.prototype.start(objLink);
}
</script>


</HEAD>
<meta name="Keywords" content="">
<meta name="Description" content="">

<BODY style="margin-left:0px; margin-top:0px; margin-right:0px; margin-bottom:0px;">

<table cellspacing=0 cellpadding=0 width=100% height=100% border=0>
  <tr>
    <td valign=middle align=center><object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000"

codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,0,0"

width="100%" height="100%" id="index" align="middle">

<param name="allowscriptaccess" value="samedomain"> 
<param name="wmode" value="transparent">
<param name="movie" value="index1.swf" />
<param name="menu" value="false" />
<param name="quality" value="high" />

<param name="scale" value="noscale" />
<param name="bgcolor" value="#B1CAFF" />
<embed src="index1.swf" menu="false" quality="high" scale="noscale" bgcolor="#B1CAFF" width="100%"



height="100%" name="index" align="middle" allowScriptAccess="sameDomain"

type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" />
</object></td>
  <td width=1><img src="img/spacer.gif" width="1" height="1100" border=0></td>
</tr>
<tr>
    <td height="1"><img src="img/spacer.gif" width="900" height="1" border=0></td>
    <td height="1" width="1"></td>
</tr>
</table>
</BODY>
</HTML>


a oto kod pod przyciskiem:

Kod:
on (press) {getURL("javascript:LightboxDelegate('images/01.jpg','First Image')");

}


Pomoże mi ktoś z tym? :)

Po kliknięciu przycisku nic się nie dzieje.

Oczywiście sprawdzam to na serwerze.

Pozdrawiam
^
Odpowiedz z cytatem
skrzypek1364




Od: 2008.12.18
Posty: 173

PostWysłany: 2011.01.13 9:48    Temat postu:

ok rozwiązałem problem, wpiąłem na serwer kilka wersji lightboxa :) i się "krzaczyły" oczywiście zmodyfikowałem troszkę html'a

oto kod dla kogoś kto może mieć podobny problem:

Kod:
<HTML>
<HEAD>

<title>Test</title>

   <link rel="stylesheet" href="css/lightbox.css" type="text/css" media="screen" />
   
   <script src="js/prototype.js" type="text/javascript"></script>
   <script src="js/scriptaculous.js?load=effects" type="text/javascript"></script>
   <script src="js/lightbox++.js" type="text/javascript"></script>
   
   <script type="text/javascript">
   function SWFDelegate(url,width,height,caption) {
      var objLink = document.createElement('a');
      objLink.setAttribute('href',url);
      objLink.setAttribute('rel','lightbox');
      objLink.setAttribute('title',caption);
      if(typeof width != 'undefined') {
         objLink.setAttribute('width',width);
      }
      if(typeof height != 'undefined') {
         objLink.setAttribute('height',height);
      }
      Lightbox.prototype.start(objLink);
   }

   </script>


   <style type="text/css">
      body{
         color: #fff;
         font: 13px 'Lucida Grande', Verdana, sans-serif;   
         background-color: #101010;
         
         }
   </style>

</HEAD>
<meta name="Keywords" content="">
<meta name="Description" content="">

<BODY style="margin-left:0px; margin-top:0px; margin-right:0px; margin-bottom:0px;">

<table cellspacing=0 cellpadding=0 width=100% height=100% border=0>
  <tr>
    <td valign=middle align=center><object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000"

codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,0,0"

width="100%" height="100%" id="index" align="middle">

<param name="allowscriptaccess" value="samedomain"> 
<param name="wmode" value="transparent">
<param name="movie" value="index1.swf" />
<param name="menu" value="false" />
<param name="quality" value="high" />

<param name="scale" value="noscale" />
<param name="bgcolor" value="#B1CAFF" />
<embed src="index1.swf" menu="false" quality="high" scale="noscale" bgcolor="#B1CAFF" width="100%"



height="100%" name="index" align="middle" allowScriptAccess="sameDomain"

type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" />
</object></td>
  <td width=1><img src="img/spacer.gif" width="1" height="1100" border=0></td>
</tr>
<tr>
    <td height="1"><img src="img/spacer.gif" width="900" height="1" border=0></td>
    <td height="1" width="1"></td>
</tr>
</table>
</BODY>
</HTML>


pozostaje tylko jeden problem, tło po kliknięciu zdjęcia jest całe czarne, a nie przeźroczyste :) ale to i tak na początek mi starczy.

Pozdrawiam
^
Odpowiedz z cytatem
skrzypek1364




Od: 2008.12.18
Posty: 173

PostWysłany: 2011.01.20 11:17    Temat postu:

Sorki, ale chciałbym troszkę odświeżyć temat.

To co zauważyłem po zrobieniu tego to fakt, że zdjęcia wyskakują z całym czarnym tłem. próbowałem zmieniać w konfiguracji efekt przyciemnienia, ale za każdym razem zdjęcie po otwarciu przysłania całą stronę i nie ma efektu przeźroczystości. Ponadto jak otworzę zdjęcie to przestaje grać muzyczka która jest w tle strony. Ktoś może wie dlaczego tak się dzieje?

Pozdrawiam
^
Odpowiedz z cytatem
lukaszek




Od: 2011.01.27
Posty: 6

PostWysłany: 2011.01.27 12:00    Temat postu:

Potrzebujesz 2 bibliotek:

jquery.js
thickbox.js

Poczytaj w google o przylkadach ich zastosowania, a napewno otrzymasz zamierzony efekt.



Ogłoszenia Wrocław Praca Ogłoszenia Lubin
^
Odpowiedz z cytatem
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum webesteem Strona Główna | flash Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

FAQ


serwery wirtualne, tanie domeny

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

83061367

Page generation time: 0.0334s (PHP: 89% - SQL: 11%) - SQL queries: 14 - GZIP enabled - Debug off