PROGRESO | WEBESTEEM | ART&DESIGN MAGAZINE 
Forum webesteem Strona Główna webesteem:forum

   Regulamin | Szukaj | Użytkownicy | Grupy | Statystyki | Ostatnie tematy | RSS | Rejestracja | Profil | Skrzynka | Zaloguj

Rzociąganie tła

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum webesteem Strona Główna | html i javascript
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
s4v4g3




Od: 2010.11.13
Posty: 4

PostWysłany: 2010.11.13 21:04    Temat postu: Rzociąganie tła

Witam,
poszukując rozwiązania (a raczej podpowiedzi) zawitałem na forum.
Mam "mały problem".
Próbuję rozciągnąć 1 obraz.
Jest to obrazek - BG na lewe menu na którym będą inne obrazki/tekst.
Chcę aby rozciągał się na wysokość jaka jest podstrona.

Póki co mam zrobione tak:
HTML:
<div id="left_menu"><img src="images/bgmenu_left2.gif" width="183" height="900px" alt="bg_left_menu" /></div>

CSS:
#left_menu {
background: url('images/bgmenu_left2.gif') ;
background-repeat:repeat-y;
left:0px;
top:296px;
border: 0px;
position: absolute;
}
Wysokość na razie mam na sztywno jak widać.
Ale jak zrobić aby wysokość ustalała się automatycznie do rozmiaru strony?
plik bgmenu_left2.gif' ma rozmiar 183x67px.
Pod tym Divem jest jeszcze stopka, która ma kończyć stronę.
Proszę o pomoc.
Dzięki
^
Odpowiedz z cytatem
Burger




Od: 2007.11.16
Posty: 96

PostWysłany: 2010.11.13 22:06    Temat postu:

Rozciągasz obrazek który ma 67px na 900?!


folio
^
Odpowiedz z cytatem
s4v4g3




Od: 2010.11.13
Posty: 4

PostWysłany: 2010.11.13 22:32    Temat postu:

Burger napisał(a):
Rozciągasz obrazek który ma 67px na 900?!

To jest gradient.
Teraz tylko powielam go, i na sztywno wpisuje wysokość, ale chcę aby dopasowywał się do rozmiaru strony.
Bo w przeciwnym razie będę musiał na każdej podstronie dopasowywać wysokość w pliku *.html. A chciałbym to mieć w CSS.
Ahh no i dochodzi jeszcze problem stopki, który pozycjonuje za pomocą CSS i jest pod tym lewym menu...
^
Odpowiedz z cytatem
huh
weteran



Od: 2006.07.04
Posty: 2324
Skąd: Krakoff

PostWysłany: 2010.11.13 23:03    Temat postu:

100%


^
Odpowiedz z cytatem
s4v4g3




Od: 2010.11.13
Posty: 4

PostWysłany: 2010.11.13 23:20    Temat postu:

huh napisał(a):
100%

Jak daje 100% to wyświetla tylko obrazek w oryginalnej wielkości;/
^
Odpowiedz z cytatem
budzior




Od: 2004.06.11
Posty: 370
Skąd: Wrocław

PostWysłany: 2010.11.14 10:49    Temat postu: Re: Rzociąganie tła

s4v4g3 napisał(a):

Chcę aby rozciągał się na wysokość jaka jest podstrona.


umiesc zatem definicje z tlem w kontenerze zawierajacym lewe menu a nie w samym #left_menu, dodaj repeat-y oraz clearfixa przed footerem i wszystko powinno działać jak należy



dbudnik.com
^
Odpowiedz z cytatem
s4v4g3




Od: 2010.11.13
Posty: 4

PostWysłany: 2010.11.14 12:10    Temat postu: Re: Rzociąganie tła

budzior napisał(a):
s4v4g3 napisał(a):

Chcę aby rozciągał się na wysokość jaka jest podstrona.


umiesc zatem definicje z tlem w kontenerze zawierajacym lewe menu a nie w samym #left_menu, dodaj repeat-y oraz clearfixa przed footerem i wszystko powinno działać jak należy


Może zobrazuje jak to u mnie wygląda.
Nie wiem czy sam sobie nie utrudniłem pracy... ale zobaczymy:)
Poniżej układ jaki mam do tej pory.


Kod HTML:
Kod:

<div id="calosc">
    <div id="kontener">
    <div id="baner_admin">
         <img src="images/baner.jpg" width="1004" height="168" alt="home" /></div>
      </div>
       <div id="menu_lewe">
      <div id="pod_baner"><img src="images/left.jpg" width="320" height="128" alt="pod_baner" /></div>
          <div id="left_menu"><img src="images/bgmenu_left2.gif" width="183" height="700" alt="bg_left_menu" /></div>
<div id="menu_top"> tu jest 7 buttonow roznych....
        <div id="menu1"><a href="index.html"><img src="images/home_but.gif" width="135" height="45" alt="home" /></a></div>
<div id="girl"> tlo z obrazkiem, ktore bedzie tylko na stronie index.
</div>
<div id="srodek"> tu jest odnosnik do srodka - jpg jeden.
<div id="stopka"><img src="images/stopka.gif" width="813" height="48" alt="home" />
</div>
</div>


CSS
Kod:

html, body{   
margin:0px;
height: 100%;
padding: 0px;
background-color:#f9e6b5;
}
#calosc {
   text-align: left;
   margin: auto;
   width: 1004px;
   position: relative;
   }
#kontener {
   width: 1004px;
   margin: auto;
   border: 0px;
   }
#baner_admin {
  background: url('images/baner.jpg') no-repeat;
 
  margin: auto;   
  border: 0px;
  width: 1004px;   
  height: 168px;
  position:absolute;
      }

   
#menu_lewe {   
   width: 1004px;
   height:100%;
     margin: auto;
   border: 0px;
   }
   
#pod_baner {
  background: url('images/left.jpg') no-repeat;
  width: 320px;   
  height:128px;
  top:168px;
  left:0px;
  position:absolute;      
   }

#left_menu {
  background: url('images/bgmenu_left2.gif') repet-y ;
  left:0px;
  top:296px;
  border: 0px;
  position: absolute;   
    }   

#menu_top {      
   width: 1004px;
    margin: auto;
    border: 0px;
   }
   
#menu1 {
  background: url('images/home_but.gif') no-repeat;
  position:absolute;   
  left:320px;
  top:168px;      
  border: 0px;
  width: 135px;
  height: 45px;
   }

#girl {      
   width: 1004px;
    margin: auto;
    border: 0px;
   }

#srodek {      
   width: 1004px;
    margin: auto;
    border: 0px;
   }
   
#stopka {   
  background: url('images/stopka.gif') no-repeat;
  margin: 0 auto;   
  width: 813px;   
  height: 45px;
  position: relative;   
   }   


Mnij wiecej cos takiego mam + oczywiscie to co jest juz w MENU, srodek, bok itd...
Czy DIVy mam mam dobrze ulozone??? Czy jednak niektore muszę inaczej ustawic....?
^
Odpowiedz z cytatem
budzior




Od: 2004.06.11
Posty: 370
Skąd: Wrocław

PostWysłany: 2010.11.14 22:55    Temat postu:

http://lmgtfy.com/?q=css+two+colmn+layout


dbudnik.com
^
Odpowiedz z cytatem
huh
weteran



Od: 2006.07.04
Posty: 2324
Skąd: Krakoff

PostWysłany: 2010.11.15 2:39    Temat postu:

s4v4g3 napisał(a):
huh napisał(a):
100%

Jak daje 100% to wyświetla tylko obrazek w oryginalnej wielkości;/



background-height



^
Odpowiedz z cytatem
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum webesteem Strona Główna | html i javascript Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

FAQ


serwery wirtualne, tanie domeny

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

91106483

Page generation time: 0.0249s (PHP: 82% - SQL: 18%) - SQL queries: 14 - GZIP enabled - Debug off